En önskning vid Meiji Shinto Shrine

Dagens första stopp på sightseeingturen var Meiji Shinto Shrine i Yoyogi Park ett par kilometer norr om mitt hotell.

Meiji Shrine (översätts med Helgedom) byggdes till minne av kejsare Meiji och hans hustru Shoken och blev klart åtta efter hans död och sex år efter att hustrun dog. Det förstördes under andra världskriget, men byggdes upp igen och var klart 1958.

Kejsare Meiji var den första kejsaren i det moderna Japan och nummer 122 i ordningen. Läs mer här!

Meiji Shrine är ett av Japans populäraste helgedom. Under de första dagarna av januari varje år besöks det av över tre miljoner personer som hoppas få sina önskningar uppfyllda. När man kommer hit ska man bocka sig vid porten. Innanför porten finns den goda världen enligt traditionen och när man passerat porten ska man ta en skopa med vatten och hälla lite i vänstra handen och sedan i högra och därefter ta lite grand i vänstra handen och dricka och sedan sköljer man vänstra handen igen och lutar därefter skopan uppåt så att vattnet rinner ner för skaftet.

Vill man sedan få en önskning uppfylld går man uppför trapporna till helgedomen och lägger en slant i en slags kista, bugar två gånger, klappar i händerna ovanför huvudet två gånger och bockar igen samtidigt som man tänker på önskningen. Vill man sedan ytterligare fördjupa sin önskning kan man köpa en träplatta för 500 yen och skriva vad man önskar där och hänga upp den på en byggnad i ett läderband. Ritualen med vattnet genomförde jag och även önskningen vid helgedomen, men träplattan hoppade jag över.

nyhet_meiji_1_140529 nyhet_meiji_2_140529 nyhet_meiji_3_140529 nyhet_meiji_4_140529

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: